Kočičí genocida v Čechách? Můžete to zastavit!

04. 05. 2019

Stovky tisíc mrtvých koček na ulicích, otrávené návnady, hromadné vybíjení, to je hrůzostrašná představa, která u nás naštěstí ještě nenastala. Nebudu vám ale lhát, mám i přesto strach o budoucnost koček. Důvod je prostý. Existuje mnoho lidí, kteří přijali kočky jako součást svého obydlí, svých vesnic, měst, dokáží je nakrmit, pomazlit, léčit. Je ale málo lidí, kteří si dokáží uvědomit, co svým krátkozrakým přístupem ke kočkám činí.

Tak třeba, věděli jste, že divoké kočky (a také ty, které jejich majitelé nechávají samotné toulat po okolí) mohou za smrt miliard ptáků a drobných savců a plazů. Například v Austrálii dosáhla situace kritického bodu. Chystají se na radikální řešení, pro které se následně mohou rozhodnout další vlády nebo místní zastupitelstva po celém světě. A to nechceme!

A další šokující informace. Věděli jste, že jedna nekastrovaná kočka může mít koťata i 2x ročně? A ta koťata mohou mít další koťata už okolo šestého měsíce svého života? To znamená, že už druhým rokem bude mít za sebou vaše kočička 20 koťat a její potomci dalších 50. Takové počty bohužel nerostou pomalu, za osm let to může být přes 2 000 000 koček. Můžete si říct, vždyť tolik koček se do dnes ani nemohlo narodit. Já vám ale říkám, že mohlo, jenže mnoho z nich zemřelo. Tisíce z nich totiž končí každý rok pod koly aut, umírají na kočičí nemoci, vyhladověním, zakousnou je jiní predátoři nebo je zabijí někteří lidé.

Má tato situace řešení? Ano, má. To řešení je na každém jednom z nás. Na tom, jak se zachováme ke tvorům, kteří jsou plně závislí na člověku a jeho vůli. Na každém majiteli jedné a více koček. Je to na každém, kdo chodí krmit kočky polodivoké a divoké, které zdánlivě nikomu nepatří, ale ve skutečnosti patří do lidské blízkosti. Je na nás, jestli zastavíme růst kočičí populace kastracemi, jestli přestaneme pouštět mazlivé kočky ven a jestli se začneme chovat zodpovědně nejen ke kočkám samotným, ale také k přírodě okolo nás.

Tisíce zatoulaných koček

Nepřesvědčil vás argument ekologické hrozby nebo rázné rozhodnutí při řešení kočičích katastrof přemnožených kolonií? Myslete také na svou vlastní kočku, na její zdraví a na to, jestli se vám vrátí domů. Denně mám plnou e-mailovou schránku zpráv o kočkách, které se nevrátily domů a každý den se setkávám s příběhy lidí, kteří své milované společníky už nikdy neviděli.

Mluvíme o 5 956 inzerátech (4.5.2019 18:10) s nezvěstnými kočkami na Psím detektivovi, z toho některé mají na sobě osudový pruh „Ve zvířecím nebi“. Můžeme si naivně myslet, že se jedná o kočky, které náhodou proběhly otevřenými dveřmi v nestřeženém okamžiku. Po přečtení první stránky je ale jasné, že to tak není. Příběhy se opakují jako přes kopírák. Kočky buď vyskočily nebo vypadly z nezabezpečeného okna / balkonu nebo už se nevrátily z pravidelné procházky.

Kde takové kočky končí? Některé se k úlevě majitelů vrátí domů. S trochou štěstí skončí některé v útulku. My se setkáváme však i s těmi, které například srazilo auto, ale přežily a ještě mají šanci na zotavení. A kolik koček nepřežije, to se stává smutným statistickým číslem. Ať už proto, že nenajdou cestu zpět a nedokáží se venku uživit nebo skončí pod koly aut bez možnosti léčby.

S čím se setkáváme my? Obrázky pro silné povahy

Tahle situace má řešení

Tím řešením jste vy. Každý člověk, který má možnost něco udělat. Nemusíte dělat všechno, stačí udělat alespoň něco.

Máte domácí kočku, která nechodí ven? Zasíťujte okna a balkon

Okolo okna letí motýlek, komár, peříčko nebo dokoce celý holub a ve vašem miláčkovi se probouzí lovec, který vidí jen svou kořist. O pár vteřin později už letí střemhlav dolů. Pokud přežije, ocitá se v naprosto neznámém prostředí a snaží se najít nejbližší úkryt nebo zběsile utíká pryč. Možná, že takovou zatoulanou kočku přejede auto, možná se jí ujme někdo cizí, možná zemře na nějakou nemoc, s trochou štěstí ji najdete v noci v keři živou a zdravou.

Chcete to riskovat? Síťě jsou výborná investice do bezpečnosti vaší kamarádky či kamaráda, kterého milujete a chcete pro něj to nejlepší.

Máte strach, že vaše okno ztratí svou eleganci? V dnešní nepřeberné nabídce možností najdete sítě, které nejsou z dálky vidět. Odborníci na síťování oken a balkonů vám poradí i s atypickými individuálními případy.

Zvažte, jestli vaše kočka opravdu potřebuje chodit ven

Možná máte pocit, že kočky patří ven a ke svému životu venkovní prostor potřebují. A možná opravdu nepotřebují. Možná jste jí ten svět ukázali vy, ale kdyby to tak nebylo, nestála by o něj. Kočky, které nikdy nebyly venku, obvykle nepotřebují chodit ven. A pokud se venkovního prostoru dožadují nebo vy sami chcete, aby se vaše kočička podívala ven, zkuste kšíry s vodítkem. Návody, jak zvykat kočku na kšíry a vodítko, najdete například na youtube.

Pokud trváte na tom, že vaše kočka opravdu ven potřebuje (dost možná je to ten případ, kdy se velice hlasitě až agresivně dožaduje vycházek), udělejte pro ni alespoň to, že ji necháte vykastrovat. Proč? To najdete v dalším bodě. Ale ve zkratce – předejdete závažným zdravotním komplikacím jako jsou záněty dělohy nebo nádory na mléčné žláze, nebudete produkovat další koťata, která zvětšují kočičí populaci v naší republice. Jako bonus kastrace prodlužuje kočkám život.

Příští kočičku volte raději domácí, mazlivou, nikam nechodící, vychovanou v domácím prostředí nebo z útulku, kde je takových kočiček obrovská hromada. Předejdete tak probdělým nocím a nekonečné vině za to, že jste pro ně neudělali dost, když se už nikdy nevrátí nebo ji najdete na silnici mrtvou.

Kastrace, kastrace, kastrace

Částé tvrzení je, že kastrace jsou proti přírodě. Jenže chovat zvířata doma je také proti přírodě. Opakované mrouskání a hárání během roku je proti přírodě. To, že produkujeme a vyhazujeme tuny odpadu je proti přírodě. Kočky a psy jsme jako naše společníky dovezli po celém světě, bez jakékoliv regulace. Zapomněli jsme, že vypuštěním do přírody, kde nemají přirozeného predátora, míříme k ekologickým i etickým katastrofám. Domestikovaná zvířata nejsou příroda, ale součást lidské společnosti. Jsou závislá na lidské vůli a na tom, co budeme a nebudeme dělat. Je naší vinou, že miliony koček a psů trpí na ulicích a je naší povinností se o ně postarat a udělat vše proto, aby se to nedělo.

Pokud nechceme, aby došlo ke genocidě koček a razantnímu řešení, každý se musíme podílet na kastracích koček. Na kastracích venkovních i domácích koček, což je jediné humánní řešení nastalé situace.

Každý se na tom můžeme podílet jinak. Základem je si sáhnout do svědomí a nechat kastrovat svou vlastní kočičku či kocoura. Ať už chodí ven nebo zůstává uvnitř. Nejen, že jí prodloužíte život, předejdete vážným a častým onemocněním, ale ušetříte jí trápení z nekonečného mrouskání, které je pro kočky velice nepříjemné. A ano, porod je ještě horší, už jen proto, že další mrouskání urychlí a podpoří příchod nemocí.

Finanční pomoc pro další kočičky

Pokud kočičku kastrovanou máte, ale chcete zabránit kočičí genocidě, můžete finančně přispět na kastrace divokých koček a regulaci počtu venkovních koček, které zdánlivě nikomu nepatří. O to se v České republice stará třeba organizace Feliti kastruje.

Angažujte se ve své obci

Pokud se cítíte na to být proaktivní a zdá se vám, že obec, ve které žijete, nic nedělá, i když by ve skutečnosti situaci řešit měla, začněte psát na obec. Nabídněte jim řešení v podobě kastrací koček. Pozitivně je podpořte v prevenci přemnožení koček. Zabraňte s dostatečným předstihem tomu, že na místo v zastupitelstvu jednou zasedne někdo, kdo bude chtít použít neetické řešení v podobě zabíjení přemnožených zvířat. Nikdo neříká, že to bude jednoduché, ale je to rozhodně možné. Podpořit vás může třeba místní nezisková organizace, která se ochranou koček zabývá, spojte se s nimi. Určitě uvítají dalšího pomocníka v boji za správnou cestu.

Nemnožte, adoptujte

Není těch koček už opravdu dostatek? Když se někam vydám k večeru nebo v noci, vídám jich mnoho. Jsou na ulicích, některé se nemají kam vracet, nemají domov. Útulky jsou plné kočiček, které si zaslouží lásku a domov, nejsou méněcenné, do vaší domácnosti přinesou spoustu nádherných chvil. Jen v České republice jsou jich tisíce. Proč množit další? Proč hledat jiné než ty, které pomoc nutně potřebují? Situace toulavých zvířat je tristní a je pouze na nás lidech, jakou cestu pro ně zvolíme.

Pomáhejte při kastračních akcích

V rámci neziskových organizací, ale i mimo ně, působí mnoho dobrovolníků a pracovníků, kteří provádí odchyty koček, jejich kastrace a opětovné vypouštění ven. Kastrační skupiny i jednotlivci potřebují pomoc v podobě převozů, hlídání, vašeho času. Oslovte neziskovou organizaci, která pomáhá kočkám ve vašem okolí. Určitě kastrační program mají a uvítají pomocné ruce.

Společně máme šanci zachránit kočky i divoká zvířata

Kočky, které nepoznaly svobodu, nepotřebují chodit ven. Na mazlivé kočky číhá nekonečné množství nebezpečí. Každý výlet po venku je rizikem smrti nebo utrpení v podobě závažných zranění. Za poslední měsíce jsme měli mnoho případů, které nás vyšly na několik desítek tisíc za léčbu a operace. Tohle není správná cesta.

Máte ve svých rukou moc, která to může všechno změnit. Ať už zvolíte příspěvek na kastraci, instalaci ochranné sítě u sebe doma nebo přímo zapojení do akčních kastračních skupin, všechno tohle pomůže. Pokud každý z nás udělá alespoň jeden krok, můžeme ujít obrovský kus cesty a zachránit miliony životů. Jak těch kočičích, tak i těch ptačích, ještěrčích nebo hlodavčích.

Zajímají vás také nemocné, zraněné a handicapované kočičky?

Azyl Handipet Rescue se zabývá právě léčbou a rehabilitacemi koček nemocných, handicapovaných, ochrnutých, nechtěných. Pokud vás tento článek zaujal, dává vám smysl a rádi byste nás podpořili v další činnosti, budeme vám vděční za zaslání libovolného příspěvku skrz formulář níže.

 

Handipedie

Výchova dětí k respektu ke zvířatům

01. 06. 2024 - Rodiče, děti a zvířata – to je celkem běžný popis mnoha rodin. Není se čemu divit,...

Jak pečovat o psí srst

16. 05. 2024 - Psí srst nám toho dokáže o pejskovi hodně prozradit a často podle jejího stavu poznáme, že...

Jak se starat o osiřelé kotě aneb umělý odchov koťat bez maminky

05. 04. 2024 - Držíte právě v rukou maličký uzlíček, novorozené koťátko bez mámy a nevíte,...

Sousedi mají kočky, ale o kastraci nechtějí ani slyšet. Co s tím?

27. 02. 2024 - Už zase mají sousedovic venkovní kočky koťata? Snažili jste se s majiteli o problému...

Odebírejte náš newsletter

Přihlaste se k odběru zvířecích novinek, které vás dojmou i zahřejí na srdci.

© 2024Pet Heroes z.s., IČO: 01552309, DIČ: CZ01552309, Hlavatého 663/15, 149 00 Praha