Jak probíhají adopce psů, na co se zaměřit a co vás čeká?

10. 02. 2018

Zvažujete pořízení pejska a napadlo vás, že adopce by mohla být to pravé pro vás. Jenže nevíte, jak něco takového vlastně probíhá. Důvody, proč si vybrat zrovna pejska z útulku, jsem zmínila v jiném článku. Jestli tedy ještě nejste rozhodnutí, podívejte se na článek Proč si adoptovat pejska z útulku a potom se vraťte k tomuto textu.

Hledejte útulek, který je vám příjemný

Adopce pejska se nemusíte bát, když narazíte na ten správný útulek, který na vás působí příjemně. Útulky a jejich nabídku najdete třeba na www.pesweb.cz, kde se o každém pejskovi dozvíte nějaké základní informace. To ale samozřejmě nikdy není vše. Útulky mají velkou škálu pejsků různých velikostí, věku, povah, proto nejlepší řešení pro vás je zavolat si na pejska, který se vám líbí nejen vzhledem, ale hlavně povahou. U pejsků, kde jsou delší a detailnější popisky se setkáte s mnohem příjemnějšími pečovateli než s jednovětnými inzeráty.

Povídejte si

Řekněte pečovatelům svoje představy. Popište, jaké podmínky pro pejska nabízíte, jaké máte zkušenosti, jakou povahu mají vaši pejskové, pokud nějaké máte, co tak celé dny děláte a proč si vlastně chcete pejska pořídit. Nezapomeňte se také zeptat na to, co vás zajímá. Ne vždycky vám dokáží dát pečovatelé na všechno odpověď. Pokud mají pejska v kotci nebo ve smečce, nemusí plně odhadnout jeho hygienické návyky, stejně jako nedokáží plně zhodnotit, jestli pejsek, když bude sám, nebude štěkat. Většina útulků ale dává nějaký základní termín, kdy jsou připravení si pejska případně převzít okamžitě zpátky do péče. To neznamená, že máte jít a vzít si jakéhokoliv psa a riskovat jeho návrat. To by mohl být pro psa zbytečný šok, ale jako poslední možnost se to vždy nabízí. Připravte se i na to, že pečovatelé vám mohou nabídnout pejska, který by do vaší rodiny zapadl mnohem lépe. Obvykle je dobré se tím řídit, pokud chcete předejít problémům a rádi byste si pořídili přítele, se kterým budete opravdu spokojeni a on s vámi.

Může přijít i šok

Abyste nebyli překvapení, musím vám říct, že existují útulky, které jsou mimořádně nepříjemné a budou se vás snažit odbít. Nenechte se touto špatnou zkušeností zapudit. Na druhou stranu jsou ale i útulky, kde k vám budou milí a vstřícní. Budou se vám snažit poradit jak ve prospěch pejska, tak vaší rodiny. Často vám také nabídnou pomoc i po adopci, kdy se s nimi můžete radit o zdravotních nebo výchovných problémech vašeho nového člena rodiny.

Aktuality

Další trápení pana Kdovíka | Měsíčník Handipetu

30. 06. 2024 - V červnu jsme se rozhodně nenudili, děla se spousta věcí, a proto i dnešní článek bude o...

Přijďte 27. 7. dobrovolničit!

27. 06. 2024 - Poslední červencovou sobotu nás čeká další dobrovolnický den pro veřejnost! Přijeďte se...

Dobrovolnické dny se vrací! Potkáme se v červnu?

17. 05. 2024 - Přijeďte se se s námi potkat a pomozte se vznikem centra pro handicapovaná a týraná zvířata...

Přijali jsme kočičku v kritickém stavu | Měsíčník Handipetu

08. 05. 2024 - V dubnu jsme byli na veterině skoro jako doma. S Langustou tam jezdíme poměrně často kvůli...

Odebírejte náš newsletter

Přihlaste se k odběru zvířecích novinek, které vás dojmou i zahřejí na srdci.

© 2024Pet Heroes z.s., IČO: 01552309, DIČ: CZ01552309, Hlavatého 663/15, 149 00 Praha