Co dělat, když odhalíte množírnu

10. 02. 2018

Kdo z vás se pokoušel něco udělat s množírnou u sousedů, zjistil, že to není vůbec jednoduchá záležitost. Komunikace s úřady je často velmi složitá, těžkopádná a ani nevíte, jak to celé dopadlo.

Hlášení Krajské veterinární správě

První, co byste měli udělat, je nahlášení množírny na Krajskou veterinární správu (KVS), pod kterou spadá váš kraj. Zde podrobně popište, o co se jedná a na konci e-mailu připište formulku „Žádám o informování o výsledku šetření na e-mail …(doplňte váš e-mail)“. Na konec e-mailu můžete přiložit také své telefonní číslo pro případ, že by se KVS potřebovala na něco doptat.

K e-mailu přiložte fotografie nebo videa toho, co vám nepřišlo správné. Čím více důkazů máte, tím lépe. Zároveň s tímto e-mailem odešlete zprávu na odbor životního prostředí daného města nebo starostovi dané obce a opět si na konci vyžádejte informování o výsledku šetření.

Svobodný přístup k informacím

V České republice je Zákon č. 106/1999 Sb., O svobodném přístupu k informacím, podle kterého si můžete vyžádat výsledky kontrol na určité adrese klidně za deset let od KVS nebo města. Bude se jednat o anonymizované zprávy. Při hledání informací v minulosti se může stát, že vám bude účtován poplatek. V případě informování výsledku šetření vaší stížnosti vám poplatek účtován nebude.

Co dělat, když to moc nejde

Pokud KVS zhodnotí stav potenciální množírny jako v pořádku a vám stále nepřijde, že skutečně v pořádku je, potom je nejlepší se spojit s nejbližší neziskovou organizací, která se zabývá pomocí psům a začít řešit situaci s nimi.

Upozorňuji, že neziskové organizace nemají žádné pravomoce řešit situaci jako třeba policie nebo KVS, ale dokáží případ zpropagovat a KVS či obec popostrčit správným směrem k řešení situace. Navíc mohou nabídnout místo v případě, že se zvířata budou odebírat. Vždycky je dobré mít nějaké pomocníky.

Nespoléhejte ale na to, že neziskové organizace vyřeší situaci za vás, mají většinou tolik práce, že nedokážou řešit několik množíren naráz. Vaše zapojení se je v tomto případě opravdu nutné.

Co se týče policie, tu rozhodně volejte ve chvíli, kdy máte pocit, že jde o akutní týrání, např. slyšíte nebo vidíte, že majitel právě přelomil psovi nohu lopatou nebo že zvíře je vychrtlé na kost a už nezvládá ani stát. Je noc a vy máte podezření na trestnou činnost, kterou je bezodkladně nutné řešit. Obvykle v případě, že KVS zjistí nějaké pochybení, přivolá si na pomoc policii sama. Ničemu ale neublížíte, když informujete o svém podezření policii už na začátku. V případě, že jde ale o dlouhodobé týrání, předají to pravděpodobně jako první KVS než začnou jednat sami.

Aktuality

Další trápení pana Kdovíka | Měsíčník Handipetu

30. 06. 2024 - V červnu jsme se rozhodně nenudili, děla se spousta věcí, a proto i dnešní článek bude o...

Přijďte 27. 7. dobrovolničit!

27. 06. 2024 - Poslední červencovou sobotu nás čeká další dobrovolnický den pro veřejnost! Přijeďte se...

Dobrovolnické dny se vrací! Potkáme se v červnu?

17. 05. 2024 - Přijeďte se se s námi potkat a pomozte se vznikem centra pro handicapovaná a týraná zvířata...

Přijali jsme kočičku v kritickém stavu | Měsíčník Handipetu

08. 05. 2024 - V dubnu jsme byli na veterině skoro jako doma. S Langustou tam jezdíme poměrně často kvůli...

Odebírejte náš newsletter

Přihlaste se k odběru zvířecích novinek, které vás dojmou i zahřejí na srdci.

© 2024Pet Heroes z.s., IČO: 01552309, DIČ: CZ01552309, Hlavatého 663/15, 149 00 Praha