Koronavirus a domácí mazlíčci

13. 03. 2020

Tara

V médiích se začínají rojit desinformace o domácích mazlíčcích a jejich koronaviru. Ne, že by některé věci nebyly pravda, ale jsou překroucené a vyznívají špatným směrem. Začneme tedy hezky od začátku.

Koronavirus je podle wikipedie „společné označení (nikoli taxonomické jméno) pro čtyři rody virů obsažených v podčeledi Orthocoronavirinae“. To v podstatě znamená, že koronavirus není pojmenování pouze pro ten, který vidíme aktuálně v médiích, ale je to označení mnoha rodů. Ty je potřeba od sebe odlišovat a nepodléhat mediím, které hledají senzaci.

Není nutné provádět radikální opatření vůči našim domácím zvířatům

Státní veterinární správa vydala 12.3.2020 článek, ve kterém píše „Dle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru.“ a dále pokračuje „Zvířata sice jsou pravděpodobným původním zdrojem viru, ale v současné době se dle všech známých informací virus šíří pouze z člověka na člověka.“

Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin vyloučil přenos onemocnění COVID-19 zvířaty a potravinami

Citujeme z webu Státní veterinární správy z článku ze dne 19.3.2020: „Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví při práci zveřejnil analýzu, ve které zkoumal možnosti přenosu viru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění Covid-19 prostřednictvím nakažených domácích zvířat nebo kontaminovaných potravin. Úřad došel k závěru, že neexistují žádné důkazy, že by zvířata v zájmovém nebo hospodářském chovu nebo potraviny mohly hrát roli při šíření koronaviru.“

Špatná interpretace pozitivních nálezů – pozitivní nález na sliznici nutně neznamená, že je zvíře nemocné

Existují zprávy, které říkají, že zde jsou případy dvou psů (22.3.2020), kteří byli lehce pozitivní na přítomnost COVID-19 (velmi zjednodušeně řečeno stejně jako můžete najít virus na svém stole potom, co na něj saháte a COVID-19 máte, stejně tak mohl být nalezen v nose testovaného pejska, to ale neznamená, že byl pejsek nakažený! Denně vdechneme miliardy částic, které jsou ve vzduchu, nebo na ně sáhneme, ale to neznamená, že se jimi nakazíme), ale nestane se přenašečem, ani dosud není znám případ, kdy by se nemoc rozvinula a pes vykazoval nějaké projevy. Toto potvrzuje i deník, ve kterém je citace mluvčího Hongkongského úřadu „V tuto chvíli nemáme žádný důkaz o tom, že by domácí mazlíčci mohli být zdrojem nákazy COVID-19 nebo že by se onemocnění u nich mohlo rozvinout.“ Z toho lze usuzovat, že můžeme zachovat klid a není nutné provádět radikální opatření vůči našim domácím zvířatům.

Koronavirus u koček

Co je ale podstatné a s čím se můžete sektat právě v médiích jsou titulky „Pozitivní nález koronaviru u kočky!“ nebo „Zmutovaný koronavirus zabijí kočky“. Ano, titulek je to pravdivý, ale zcela zavádějící. Koronavirus u koček je běžná záležitost, mají ho kočky po celém světě. Nejedná se ale o COVID-19, proti kterému se právě teď lidé brání. Jedná se o koronavirus, který je tu už dlouho a vaše kočička je na něj nejspíš pozitivní také. Tento druh koronaviru se ale nepřenáší na člověka! Přenáší se pouze mezi kočkami. Také se u většiny koček ani neprojeví, maximálně průjmem, který koronaviru nejspíš ani nebudete přikládat.

Koronavirus u koček může potom zmutovat (cca 5-10% koček pozitivních na koronavirus) v onemocnění se zkratkou FIP. Na toto onemocnění aktuálně neexistuje oficiální schválený lék a je bohužel smrtelné. Jak k mutaci dochází se vědci snaží zjistit již mnoho let. Podstatné ale je, že FIPku nedokážete moc ovlivnit, ani jí plně předcházet. Obecně se doporučuje kočičky co nejméně stresovat a pečovat o ně, jak nejlépe dovedete. FIP není přenosná na člověka, ani mezi samotnými kočkami. Pro jistotu znovu opakujeme, nejedná se o COVID-19 a nemá žádnou souvislost s aktuální situací.

Můžete venčit pejska, pokud jste v povinné karanténě?

Ano! Venčit pejska můžete na nezbytně nutnou dobu, ideálně v době, kdy je venku nejméně lidí. Pokud máte zahradu, určitě využijte tu. Venku se s nikým nebavte a noste, prosím, roušku, pokud se vám podařilo nějaké zakoupit. Dodržujte zvýšenou hygienu jako desinfekce rukou (hlavně, pokud musíte sahat na společné kliky, tak si desinfikujte ruku předtím a potom), delší dobu mytí rukou, desinfekce dveří a klik, atd. podle doporučení hygienické stanice. Udržujte vzdálenost od lidí alespoň 1,5 metru. Nevolejte, prosím, do útulků, aby zvířátka odvezli, ani je nikam neuvazujte, nevyhazujte a nevypouštějte. I v karanténě se můžete o své zvířátko nadále starat. Krmení můžete nakoupit z internetových obchodů a doručovateli sdělit, aby nechal zásilku před dveřmi a nedošlo ke kontaktu. Pokud máte možnost pejska dát na hlídání k přibuzným nebo přátelům, je doporučeno tak učinit, abyste nemuseli vycházet ven mezi lidi. Pokud to ale nelze, pečujte o svá zvířátka nadále, jen přizpůsobte vše aktuální situaci.

Můžete venčit psa po dobu omezení pohybu a jezdit na veterinu?

Ano! Na veterinu můžete jezdit v akutních případech, kdy je nutné vaše zvíře ošetřit. Zde platí především opatření pro zamezení přenosu mezi lidmi. Buďte ohleduplní vůči svému okolí. Taktéž můžete nadále nakupovat krmivo, konzervy a další potřeby pro zvířata. Můžete chodit venčit. Obecně se doporučuje nevzdalovat se daleko od obydlí, chodit na co nejkratší dobu a dodržovat co největší rozestupy mezi vámi a dalšími lidmi. Pokud nemáte roušku, můžete si dát přes ústa a nos alespoň šátek nebo šálu nebo si po domácku vyrobit bavlněné roušky z materiálu, který naleznete doma.

Zeptali jsme se také na Státní veterinární správě na dvě vaše otázky z komentářů, které jste nám zde zanechali. Odpovídal nám MVDr. Tomáš Jarosil z odboru ochrany zdraví a pohody zvířat na Státní veterinární správě.

Co se zvířecími tlapkami na procházce, mohou koronavirus donést na tlapkách domů? Mají majitelé zvířat nějak ošetřovat svým psům či kočkám tlapky po příchodu domů?

MVDr. Tomáš Jarosil odpověděl: „Pokud jde o možný přenos tohoto viru na tlapkách psů, doporučení pro majitele se nikterak neliší od již zveřejněných pravidel. Znamená to, že je vhodné po návratu z vycházky psovi tlapky očistit a omýt a následně si umýt ruce tak, jako po jiném kontaktu se psem.“

Pravdou je, že takové opatření se hodí i v běžných dnech a to kvůli nemocem, které mohou zvířátka přenášet mezi sebou. Není to tedy opatření jen pro koronavirus, ale i pro běžné nemoci, které se nacházejí v okolí vašeho domu, třeba různá průjmová onemocnění, která si mohou zvířátka nosit na tlapkách.

Jak je to s malými domácími zvířaty jako jsou myši nebo další malá zvířátka?

MVDr. Tomáš Jarosil odpověděl: „Přenos onemocnění COVID-19 prostřednictvím domácích myší či potkanů nebylo doposud nikde zjištěno a je velmi nepravděpodobné. Přesto je lépe tato zvířata v současné době držet pouze v domácím prostředí a nebrat je s sebou nikam ven. Opět platí, že po kontaktu s nimi se doporučuje důkladné umytí rukou.“

Vytvořili jsme letáček k vytisknutí, který můžete šířit, sdílet, vytisknout a vylepit u vás v paneláku. Děkujeme za pomoc s vyvracením dezinformací. Letáček si můžete stáhnout v pdf.

Koronavirus a mazlíčci_letak

Volně laicky přeložené úryvky článku z webu Světové organizace pro zdraví zvířat (World organisation for animal health (OIE):

Článek.

Jsou nějaké hrozby týkající se zvířat nebo zvířecích produktů?

WHO doporučuje omezit kontakt se zkaženým masem nebo zvířaty na trzích (Pozn. red.: u nás jsou takové trhy ojedinělé oproti třeba čínským obřím trhům se zvířaty).

COVID-19 a domácí mazlíčci

Momentální přenos COVID-19 je výsledkem přenosu z člověka na člověka. Do dnešního dne není žádný záznam, že by domácí mazlíčci přenášeli virus. Nejsou zde žádné opatření týkající se domácích mazlíčků. Veterinární správa Hong Kongu hlásila důkaz o psovi, kterému vyšly pozitivní testy na COVID-19, byl nakažený od svých majitelů. Pes neprojevoval žádné známky nákazy. Není žádný důkaz, že psi hrají úlohu při přenášení viru na člověka. Další studie musí být teprve udělané, aby se zjistilo, jak různá zvířata mohou být ovlivněná virusem. Není žádný důkaz, že by bylo potřebné přijímat opatření ohledně domácích mazlíčků.

(Pozn. red.: Pozor! Tato část se týká lidí, kteří již mají koronavirus potvrzený!)

Jaká opatření by se měla aplikovat, pokud majitel zvířete či zvíře samotné je v kontaktu s nemocným nebo s někým, kdo má podezření na chorobu?

Do tohoto dne nebyly hlášené žádné případy zvířat, která by projevovala příznaky onemocnění virem a není žádný důkaz o tom, že by hrála signifikantní roli v přenášení tohoto viru. Protože zvířata a lidé někdy mohou sdílet choroby, je stále doporučené, aby nakažení majitelé minimalizovali kontakt se svojím domácím mazlíčkem, dokud není více informací ohledně viru. Je doporučená zvýšená hygiena při kontaktu se zvířetem. Umývat si ruce před a po kontaktu s nimi, jejich jídlem nebo hračkami, vyhýbat se pusinkám, olizování a sdílení jídla. Pokud je to možné, doporučuje se eliminovat kontakt se zvířetem a nechat člena rodiny či přítele, aby se o zvíře postaral. Člověk, který zvíře hlídá, by měl dodržovat hygienu a podle možností nosit ochrannou masku.

(Pozn. red.: Nepanikařte! Jedná se pouze o doporučení, která jsou postavená na tom, že COVID-19 není ještě detailně prozkoumán. Je to opatření „pro jistotu“, ale stále se držte toho, že zde není důkaz o skutečném riziku mezi vaším domácím mazlíčkem a vámi! I běžnou chřipku můžete v některých situacích a v některých případech přenést na svého domácího mazlíčka. Pravděpodobně nejpodstatnější důvod, proč dát pejska na hlídání někomu z příbuzných je, abyste měli dostatečný klid na vlastní léčbu a nemuseli se namáhat při venčení a péči o zvíře, to se týká jakéhokoliv onemocnění, ze kterého se potřebujete vyležet a mít klid. Samozřejmě to ale vždy nejde, takže každý se řídí hlavně vlastními možnostmi. Neexistuje zde ale žádný důvod k tomu se zvířat zbavovat nebo je dávat trvale pryč nebo je jakkoliv vypouštět na ulici!)

Aktuální situace jsou pouze dohady o tom, že virus pochází ze zvířete z čínských trhů a je zde jeden pes bez příznaků choroby v Hong Kongu (ke dni 13.3.2020). Proto prosím dodržujte nařízení vlády, dodržujte zvýšenou hygienu a desinfekci a nezbavujte se zvířat.

Autorka článku: Nikol Burešová

Aktuality

Další trápení pana Kdovíka | Měsíčník Handipetu

30. 06. 2024 - V červnu jsme se rozhodně nenudili, děla se spousta věcí, a proto i dnešní článek bude o...

Přijďte 27. 7. dobrovolničit!

27. 06. 2024 - Poslední červencovou sobotu nás čeká další dobrovolnický den pro veřejnost! Přijeďte se...

Dobrovolnické dny se vrací! Potkáme se v červnu?

17. 05. 2024 - Přijeďte se se s námi potkat a pomozte se vznikem centra pro handicapovaná a týraná zvířata...

Přijali jsme kočičku v kritickém stavu | Měsíčník Handipetu

08. 05. 2024 - V dubnu jsme byli na veterině skoro jako doma. S Langustou tam jezdíme poměrně často kvůli...

Odebírejte náš newsletter

Přihlaste se k odběru zvířecích novinek, které vás dojmou i zahřejí na srdci.

© 2024Pet Heroes z.s., IČO: 01552309, DIČ: CZ01552309, Hlavatého 663/15, 149 00 Praha